Apple watch series 5

Millainen on hyvä aktiivisuusranneke?

Aktiivisuusranneketta voisi kuvailla ranteessa pidettäväksi tietokoneeksi, mistä saat  tietoja eri toiminnoista. Se kertoo mm. arvion kulutetuista kaloreista, kävelemäsi askeleet sekä unesi laadun. Useat aktiivisuusrannekkeet näyttävät myös sykkeen. Aktiivisuusranneke kannustaa liikkumaan ja huolehtimaan terveydestä. Se on oiva apu terveyden ja aktiivisuuden seurantaan ja hyvä tsemppari. Aktiivisuusranneke kannustaa lähtemään liikkeelle. Niitä löytyy nykyään joka lähtöön ja ennen ostamista kannattaakin miettiä millaista infoa haluaa siitä saada ja se auttaa myös oikean mallin valitsemisessa. Haluatko seurata erityisesti treenisuorituksiasi vai onko tavoitteesi arkiaktiivisuuden mittaaminen? Mitkä ovat hyvän aktiivisuusrannekkeen ominaisuuksia?

Ensimmäinen asia, minkä joudut tekemään on saattaa aktiivisuusranneke käyttökuntoon. Jotkut rannekkeet voivat olla haasteellisia ottaa käyttöön varsinkin jos se on ensimmäinen rannekkeesi. On ehdottomasti plussaa, jos uusi aktiivisuusrannekkeesi on helppo ottaa käyttöön ja siihen on selkeät ohjeet. Ja toki myös käytön pitää olla sellaista, että se ei aiheuta suurempia haasteita. Hyvä aktiivisuusranneke antaa informaation, mitä haluat tietää päivästäsi. Sen perusteella osaat myös valita itsellesi parhaan rannekkeen etkä maksa turhasta, jos et kaikkia mahdollisia toimintoja ja tietoja tarvitse. Mieti myös, mikä on lempilajisi, minkä treeneistä haluat tietoja. Kaikki aktiivisuusrannekkeet eivät osaa mitata kaikkia lajeja. Jotkut eivät miellä vaikkapa salitreeniä tai pyöräilyä aktiivisuudeksi, joten kiinnitä huomiota tähän ranneketta valitessasi. On tärkeää, että voit säätää ranneketta mieltymystesi mukaan, esim. saada helposti juuri sen tiedon, minkä koet tärkeimmäksi. Kiinnitä huomiota myös akun kestoon. Kauanko akku kestää käytössä ja kauanko akun lataus kestää. Sinulle hyvässä aktiivisuusrannekkeessa akun kesto täytyy olla sellainen, että tarvittaessa saat haluamasi informaation myös pitkästä treenistä, esim. muutaman tunnin tai ehkäpä muutaman päivän vaelluksesta. Yksi aktiivisuusrannekkeen tärkeistä ominaisuuksista on vedenpitävyys. Suurin osa rannekkeista kestää pientä tihkusadetta, mutta jos tarvitset tehokkaamman vedenkestävyyden ja aiot käyttää ranneketta vaikkapa uidessa muista tarkistaa se ostovaiheessa. 

Tärkeät ominaisuudet

Apple watch series 5

Hyvän aktiivisuusrannekkeen tärkeitä ominaisuuksia ovat myös unen seuranta sekä tiedot, mitkä vaikuttavat hyvinvointiin ja stressinhallintaan. Jos haluat parantaa unesi laatua ja saada tietoja unirytmistäsi sinun kannattaa valita ranneke, joka seuraa untasi ja antaa neuvoja esim. unen määrään ja laatuun liittyen. Joissakin rannekkeissa on myös hellävarainen herätystoiminto. Jotkut aktiivisuusrannekkeet tarjoavat apua tasapainoisen arjen ylläpitämiseen ja stressinhallintaan. Jos ranneke huomaa pulssisi olevan koholla ja olosi stressaantuneeksi se kehottaa keskittymään hengitykseen ja rauhoittumaan. Nämä ovat tärkeitä ominaisuuksia, jos koet arkesi ja elämäsi olevan kovin kiireistä ja sinulla olevan vaikeuksia rauhoittua ja pysähtyä päivän aikana. Joissakin aktiivisuusrannekkeissa on ominaisuus mitata rasvan ja lihasten määrää kehossa. Nämä eivät kuulu aktiivisuusrannekkeiden perustoimintoihin, mutta jos esim. pudotat painoa ja nämä ovat sinulle tärkeitä asioita niin sellaiset ominaisuudet löytyvät kyllä. Hyvä aktiivisuusranneke on miellyttävä käyttää ja sellainen, että et edes huomaa sen olevan ranteessasi. Ulkonäkö miellyttää silmää ja hihna on miellyttävän tuntuinen. Hihnoja on saatavana eri värisinä ja mallisina ja hihnan materiaaliin kannattaa kiinnittää huomiota. Urheilusuorituksiin nahkahihna ei ole paras valinta. Kiinnitä huomiota myös näytön kokoon ja rannekkeen leveyteen. Aktiivisuusrannekkeen tuloksia yleensä katsotaan puhelimesta, joten muista tarkistaa, että ostamasi ranneke toimii yhteen puhelimesi kanssa. 

On tärkeää huomata aktiivisuusrannekkeen ja sykemittarin erot. Sykemittari mittaa sykkeesi tarkasti ja kertoo, millä sykealueella liikutaan. Se on oikea ostos, jos tavoitteesi on kohottaa kuntoa ja seurata syketasoa ja sen kehitystä. Sykemittari tekee tarkkaa urheilumittausta ja antaa faktaa suorituksistasi. Aktiivisuusrannekkeissa on nykyään usein sykkeenmittausominaisuus ja voit halutessasi parantaa sitä käyttämällä sykevyötä. Jos haluat panostaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja seurata arkiaktiivisuutesi määrää ja vaikutuksia oikea valinta sinulle on aktiivisuusranneke.