Asutko ympäristöystävällisesti?

Eco koti

Jos haluat asua ympäristöystävällisesti, sinun ei välttämättä tarvitse alkaa selata kalustettuja asuntoja, vaan voit muuttaa asumistottumuksiasi niin, että voit asua ekologisesti nykyisessä asunnossasi. Jos olet muutenkin aikeissa muuttaa, voit tehdä uutta asuntoa koskevan valinnan tämän artikkelin vinkkien perustella. Tässä on vinkkejä myös oman kodin remontoimiseen entistä ekologisemmaksi.

Vaihda ekosähköön ja pienennä energiankulutusta

Siirtyminen uusiutuvalla energialla tapahtuvaan lämmitykseen pienentää hiilijalanjälkeä merkittävästi. Vaikka käyttäisit miten vihreää sähköä tahansa, älä haaskaa sitä. Vaihda kodonkoneet energiatehokkaisiin sitä mukaa, kun vanhat hajoavat (uusi laite voi viedä jopa puolet vähemmän energiaa), ja ota kaikki laturit, tulostimet ynnä muut sähkölaitteet pois seinästä silloin, kun niitä ei tarvita. Säännöstele kuuman veden käyttämistä (veden lämmittäminen vie 0,44 kWh per minuutti), laske huonelämpötilaa ja lämmitä sähkösauna korkeintaan pari kertaa viikossa. Huolehdi myös laitteiden siisteydestä ja oikeasta sijoittelusta. Tiesitkö, että jääkaapin takana oleva pöly voi lisätä energiankulutusta miltei kolmanneksella? Muista siis imuroida myös kodinkoneiden takaa, ja sulattaa pakastin säännöllisesti. Kylmälaitteet on fiksua sijoittaa kauas liedestä ja lämpöpattereista.

Kiinnitä huomiota myös asunnon lämmitysjärjestelmään. Suoran sähkölämmityksen energian- ja rahan kulutusta voi hillitä hankkimalla ilmalämpöpumpun tai käyttämällä varaavaa takkaa mahdollisimman usein. Kalliimpi vaihtoehto on vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöpumppuun tai esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppuun. Selvitä, kannattaisiko katolle hankkia aurinkopaneelit. Niiden hankkimiseen voi jatkossa saada valtiolta tukea samaan tapaan kuin sähköauton hankkimiseen voi saada tukea vielä tänä vuonna ja vuonna 2021.

Muuta pienempään asuntoon tai vuokraa vierashuonetta

Pieni asunto

Jos muuttaminen on sinulle ajankohtaista, harkitse ylimääräisistä tavaroista ja huonekaluista luopumista, sillä siten voisit muuttaa pienempään asuntoon. Jos muuttaa 10 neliötä aiempaa pienempään asuntoon, voi oma hiilijalanjälki kutistua 6 prosenttiyksiköllä. Pienemmästä asunnosta on usein myös pienemmät kulut, joten rahaakin säästyy.

Ylimääräisen huoneen vuokraaminen tuo lisätuloja vaikka energiaremonttia varten, mutta miten se pienentää hiilijalanjälkeä? Siten, että talon rakentamisesta ja ylläpidosta koituvat päästöt voidaan jatkossa jakaa suuremmalla henkilömäärällä.

Rakennuksen remontoiminen ympäristöystävällisemmäksi

Mikäli sinua kiinnostaa remontoida kiinteistöäsi aiempaa ympäristöystävällisemmäksi, voit aloittaa ottamalla yhteyttä maakunnalliseen energianeuvojaan. Energianeuvonta on Energiaviraston rahoittamaa, ja siksi ilmaista. Energianeuvoja auttaa sinua suunnittelemaan tulevia remontteja. Omakotitalon energiatehokkuuden parantaminen erilaisilla remonteilla voi pienentää vuotuista hiilijalanjälkeä noin 5,5 %, ja tällaisia remontteja ovat lämmitysjärjestelmän uusimisen ohella katon ja seinien lisälämmöneristäminen, ikkunaremontti ja kylpyhuoneremontti, minkä yhteydessä optimoidaan vedenkulutusta ja kylpyhuoneen valaistusta.

Jos olet vasta rakentamassa taloa, suosi puuta. Puu varastoi hiilidioksidia koko elinkaarensa ajan, joten sen käyttäminen rakennusmateriaalina aiheuttaa negatiivisen hiilijalanjäljen! Puu on uusiutuva ja biohajoava materiaali niin rakenteisiin, pintoihin kuin sisustamiseenkin. Betoni on se eniten käytetty rakennusmateriaali, mutta vaikeasti kierrätettävissä, ja sen valmistaminen aiheuttaa tällä hetkellä noin 10 % maailman kaikista hiilidioksidipäästöistä.

Muista myös huoltaa rakennusta ja kaikkia sen rakenteita ilmanvaihtojärjestelmästä vesikattoon ja salaojista julkisivuun. Sadevesijärjestelmä ja katto pitää puhdistaa sekä tarkastaa kahdesti vuodessa, jotta niiden elinkaaret olisivat mahdollisimman pitkät. Salaojat ja viemärit pitää säännöllisesti tarkastaa, ja puujulkisivu pitää hyvässä maalissa.

Onko kaupungissa asuminen ympäristöystävällistä?

Moni saattaa ajatella, että vain maalla asuminen on ympäristöystävällistä. Asia ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen. Maalla talot ovat usein isompia, ja palveluihin sekä työpaikoille on pitkä matka. Ison talon lämmittäminen ja ylläpitäminen vie energiaa (esimerkiksi imuri on melkoinen energiasyöppö – ei ihme, että nuukimmat kerrostaloasukkaat ottavat imuriinsa virran porraskäytävän pistokkeesta), ja yksityisautoilu aiheuttaa paljon päästöjä – ellei kyseessä ole sähköauto, millä on ainakin periaatteessa mahdollisuus ajaa nollapäästöisesti. Maaseudun kaupassa ei ehkä ole tarpeeksi lähi- ja luomuruokavaihtoehtoja, ja työttömyys on syrjäseuduilla yleistä. Pienituloisen työttömän on vaikeaa, ellei mahdotonta, teettää energiaremontteja, hankkia sähköautoa tai esimerkiksi ostaa maanparannustuotteita ja kasvihuoneita oman takapihan hyödyntämiseen ruoan tuotannossa.

Kaupungissa asuminen voi monessa tapauksessa olla ympäristöystävällisempää kuin maalla asuminen. Kaupunkiasunnot ovat pieniä, joka paikkaan pääsee joukkoliikenteellä, ja kaupoissa on valinnanvaraa. Kaupungeista löytyy helpommin työtä, ja taloyhtiön energiaremontit (kuten ikkunoiden uusiminen tai lämmitysjärjestelmän vaihto) voidaan toteuttaa yhteistuumin ja yleensä varsin edullisella taloyhtiön lainalla. Nykyään rakennetaan myös puukerrostaloja, ja ekologisilla taloyhtiöillä voi olla esimerkiksi yhteiskäytössä oleva sähköauto.