Miksi kodin siisteys on tärkeää?

Kotitoimisto

Olet varmasti nähnyt televisiossa ohjelmia, jossa ihmiset asuvat kodeissa, joiden läpi kulkee vain kapeita käytäviä. Joka puolella on valtavat määrät tavaraa, roskaa, aivan kaikkea. Nämä ovat onneksi ääriesimerkkejä kodeista, jotka eivät ole siistejä. Meillä Suomessa ei toivottavasti ole kovinkaan paljoa tällaisia koteja ja kodin siisteys on yksi tärkeimmistä kodin viihtyisyyttä luovista tekijöistä. Erittäin sotkuisiin koteihin liittyy aina myös erilaisia terveysriskejä. Siisti koti on puhdas ja kodikas ja siellä jokainen nauttii olostaan.

Siivouspäivä

Keittiön tiskipöytää ei ole näkynyt muutamaan päivään. Astiat alkavat loppumaan. Kuulostaako tutulta? Varsinkin lomien aikoihin, kun tehdään paljon erilaisia asioita ja ollaan menossa koko ajan, kodin siivous saattaa lipsua edellä kuvatulla tavalla. Arkisin monissa Suomalaisissa kodeissa jokainen siivoaa omat jälkensä ja kerran viikossa pidetään yhteinen koko perheen siivouspäivä, jolloin tehdään perusteellisempi siivous. Silloin siistitään kaikki kodin pinnat ja lattiat, pyyhitään pölyt, imuroidaan ja pestään lattiat. Wc pestään pönttöineen ja altaineen. Keittiö laitetaan moitteettomaan järjestykseen ja tasot, pinnat ja kaappien ovet pestään. Harvemmin tehtäviä siivoustöitä ovat esimerkiksi jääkaapin pesu, pakastimen sulatus ja saunan sekä kylpyhuoneen perusteellinen pesu ja puhdistus. Kodinkoneetkin tarvitsevat välillä erillistä puhdistusta kuten pyykinpesukoneen pesuainekaukalo. Toisissa perheissä näitä siivouksia tehdään, kun ehditään ja muistetaan, kun taas toisissa kodeissa on tarkat listat eri siivouksista ja kuka ne milloinkin tekee. Siis niiden päivittäisten siivouksien lisäksi. Useissa kodeissa siivouspäivä ajoittuu joko viikonloppuun, torstaille tai perjantaille. Monesti siivotaan juuri viikonloppuna, kun on vapaata, mutta toiset tykkäävät siivota jo torstaina, niin koti on siisti ja viihtyisän puhdas viikonlopun viettoa varten.

Viikkosiivous

Siivous

Nykyajan kiireellinen elämän rytmi ja urakeskeisyys asettavat kodin siivoukselle haasteita jo pelkästään ajallisesti. Töiden lisäksi on vielä erilaiset harrastukset ja muut menot eikä siivoamiseen tahdo riittää aikaa. Avuksi ovat tulleet kotien siivouspalvelut. Näiden käyttöä tukee myös kodeille myönnettävä kotitalousvähennys. Useissa kodeissa käykin nykyään viikkosiivooja, joka hoitaa kodin kuntoon asukkaiden ollessa töissä. Kotitalousvähennyksen ansiosta viikkosiivoojan lopullinen hinta jää hyvin kohtuulliseksi ja kuitenkin se helpottaa kodin pyörittämistä, siistinä pitämistä ja viihtyisyyttä. Asukkaat saavat keskittyä kaikkiin sellaisiin asioihin, joista oikeasti nauttivat tai toisaalta ehtivät tehdä enemmän töitä ja harrastaa suuremman osan ajastaan. Puhumattakaan siitä, että perheille jää huomattavasti enemmän aikaa yhdessäoloon.

Kuka siivoaa kotisi

Kotisiivoojan palkkaaminen voi aluksi tuntua haasteelliselta useastakin eri syystä. Ensimmäisenä mieleen voi tulla, että mistä löytäisi varmasti luotettavan siivoojan, joka tekisi juuri ne siivoustyöt, joita haluat teettää kotisiivoojalla. Tokihan haluat myös siivousjäljen olevan, kuin itse tehtyä. Toinen haaste voi olla se, että et välttämättä halua päästää ketään kotiisi. Kotisiivousta tarjoavia yrityksiä on paljon eri kaupungeissa. Asiakkaitakin tulee jatkuvasti lisää ja kysyntää onkin välillä jopa enemmän, kuin tarjontaa. Pitkään siivouksia tehneet yritykset ovat jo keränneet mainetta luotettavina tekijöinä ja toinen vaihtoehto on palkata vaikkapa joku tuttu tai puolituttu ihminen tekemään viikkosiivous kotiisi. Jos kynnys tuntemattoman ihmisen päästämiseksi kotiisi tuntuu suurelta, voi olla halutessasi itse kotona. Näin pääset myös tutustumaan siivoojaasi ja molemminpuolinen luottamus kasvaa, vähintään ajan kanssa. Jos palkkaat tutun tai puolitutun ihmisen tekemään siivouksen, helpoin tapa palkan ja sivukulujen maksuun on valmis laskutuspalvelu. Sen kautta kaikki maksut hoituu kätevästi, eikä turhaa paperisotaa tarvitse käydä. Tällaisia siivoojia löytyy esimerkiksi kotipaikkakuntasi sosiaalisen median ryhmistä.

Kotisiivouspalvelut

Suomessa toimii lukuisa määrä siivouspalveluita. Niiden henkilökunta on koulutettu tekemään kotisiivouksia. He ovat alansa ammattilaisia ja siivoavat kotisi tehokkaasti ja ammattitaidolla. Tällainen yritys on esimerkiksi pääkaupunkiseudulla toimiva TimeOut Siivouspalvelu. He toimivat asiakaslähtöisesti. He tekevät viikkosiivouksen lisäksi myös muuttosiivouksia, ikkunanpesuja ja tekstiilipesuja. Ikkunoiden peseminen on aikaa vievää puuhaa. Siihen käytettyä aikaa lisää se, kuinka monikerroksiset ikkunat ovat ja kuinka monta pestävää pintaa kodissasi on. Siivousfirmalla on laitteet ja tarvikkeet, joiden avulla ikkunoiden peseminen sujuu tehokkaasti ja nopeasti ja lopputulos hivelee silmiä. Myös ikkunoiden pesettämisestä saa kotitalousvähennyksen ja se vapauttaa paljon aikaa kaikkeen muuhun tekemiseen. Kotisiivoojat ovat tottuneet työskentelemään toisten kodeissa ja tekevätkin sen ammattitaidolla.